FANDOM


820px-Brega

Sattelietfoto van Brega

&nbsp

De 2e slag om Brega vond plaats tussen 13 en 15 maart 2011 en werd uitgevochten nabij Brega tussen rebellen en troepen loyaal aan Muammar Ghadaffi. Uiteindelijk viel Brega in handen van Ghadaffi en konden zijn troepen oprukken naar de stad Ajdabiya.

De slagEdit

Nadat de rebellen in de Slag om Bin Jawad door het regeringsleger waren verslagen heroverde het leger ook Ras Lanuf, waarna de weg naar Brega openlag. Op 13 maart vonden de eerste beschietingen en gevechten plaats in de buitenwijken. In de nacht van 13 maart wisten troepen van Ghadaffi de stad in handen te krijgen, maar op 14 maart rukten de rebellen opnieuw Brega binnen en begonnen er hevige straatgevechten. Op 14 maart hadden de rebellen de woonwijk in handen en hadden de troepen van Ghadaffi de universiteit en de oliehaven in handen. Op 15 maart moesten de rebellen Brega opgeven en zich 80 KM terugtrekken naar Ajdabiya, achtervolgd door de troepen van Ghadaffi.

Rebellen: Ghadaffi:
2000 strijders 1500-3000 soldaten
Verliezen:
7 doden, 34 gewonden 25 gedood, 1 FI neergeschoten
71 gevangen (claim: rebellen)
Brega 1841348c

Luchtafweer van de rebellen


Het gevolg van de 2e slag om Brega was dat de regeringstroepen voor het eerst diep in het door de rebellen bezette Oost-Libië konden doordringen en dat ook de stad Ajdabiya nu in de frontlinie kwam te liggen. Voor de rebellen betekende het een eerste serieuze nederlaag op eigen grondgebied.