FANDOM


820px-Ajdabiya

Ajdabiya

&nbsp

De Slag om Ajdabiya was een veldslag die tussen 15 en 26 maart 2011 werd uitgevochten tussen rebellen en troepen loyaal aan dictator Muammar Ghadaffi. De slag was een gevolg van de 2e slag om Brega en eindigde in een zware nederlaag voor de regeringstroepen.

Eerste fase (15 t/m 17 maart)Edit

Op 15 maart begonnen de troepen van Ghadaffi met het bombarderen van Ajdabiya. In de twee dagen daarop wisten de troepen van Ghadaffi ondanks hevig verzet van de rebellen de ringweg rondom Ajdabiya en de toegang tot de stad te veroveren, waarmee de rebellen in Ajdabiya dus van de rest van Libië waren afgesneden. De buitenwijken van de stad werden veroverd, maar het meerendeel van de troepen van Ghadaffi trokken op naar Benghazi (zie: Slag om Benghazi). Het centrum bleef zo doende in handen van de rebellen, die zich er wisten te handhaven ondanks de belegering en de beschietingen van Ghadaffi.

Tweede fase (19 t/m 26 maart)Edit

Nadat op 19 maart de No Fly Zone was ingegaan wisten de rebellen vanuit Benghazi langs de kust op te rukken naar Ajdabiya. Ten noorden van de stad werden ze echter door de ingegraven troepen van Ghadaffi onder zwaar vuur genomen en stokte hun opmars. Pas nadat Franse en Britse vliegtuigen de ingegraven tanks van Ghadaffi hadden vernietigd konden de rebellen Ajdabiya bereiken, waar ze het oostelijke stadsdeel veroverden. Op hetzelfde moment echter veroverden loyalisten het centrum op de rebellen. Op 25 en 26 maart vonden hevige gevehcten plaats in en rondom Ajdabiya, waarop de regeringstroepen zich terugtrokken richting Ras Lanuf. Dit zou het begin worden van het Tweede Rebellenoffensief.

Libyan-rebels-420x0

Opmars van de rebellen

Sinds enkele dagen is Ajdabiya de voorste post van de rebellen en bevind de frontlijn zich op 30 KM van de stad. Voor nadere informatie, zie: Slag om de Brega-weg.