FANDOM


LRebel-fighter-jet-shot-down

Rebellenstraaljager neergeschoten boven Benghazi

&nbsp

De Slag om Benghazi was een veldslag uitgevochten tussen 19 en 21 maart 2011. Inzet was de controle over Benghazi, de hoofdstad van de Nationale Overgangsraad en het centrum van zowel het Vrije Libische Leger als van heel het gebied Cyrenaica. De slag werd een keerpunt in de burgeroorlog in Libië.

Offensief tegen BenghaziEdit

Op 18 maart rukten troepen van Ghadaffi via Ajdabiya - dat omsingeld werd (zie: Slag om Ajdabiya) - op langs de kust naar het noorden. De rebellen waren niet bij machte om het leger van Ghadaffi tot staan te brengen, en in de vroege uurtjes van 19 maar stonden de troepen van Ghadaffi voor de zuidelijke poort van Benghazi en begonnen de stad te beschieten. Een aanval met tanks werd door de rebellen afgeslagen, waarop in het centrum versperringen werden opgetrokken. Hevige gevechten in de buitenwijken kosten aan ruim 100 mensen het leven.

No Fly ZoneEdit

Op 20 maart ging de No Fly Zone boven Libië in. Franse gevechtsvliegtuigen bombardeerden de troepen van Ghadaffi buiten Benghazi en vernietigde een colonne militaire voertuigen. De rebellen begonnen hierop aan een grote tegenaanval en wisten de loyalisten terug te dringen. Op 21 maart kondigde de Verenigde Staten aan dat de opmars van Ghadaffi naar Benghazi succesvol was afgeslagen. De rebellen rukten weer op naar Ajdabiya.