FANDOM


820px-Bin Jawad-1-

Bin Jawad

&nbsp

De Slag om Bin Jawad was een veldslag die op 6 maart 2011 werd uitgevochten tussen rebellen en troepen die loyaal waren aan dictator Muammar Ghadaffi. De slag markeerde het eindpunt van het Eerste Rebellenoffensief en erop volgend was een tegenaanval van Ghadaffi.

De slagEdit

Bin Jawad was in de nacht van 5 maart bezet door de rebellen, maar deze trokken zich terug om zich ten oosten van Bin Jawad te groeperen, om in de ochtend een nieuwe stoot richting Sirte te wagen. In de nachtelijke uurtjes wisten troepen van Ghadaffi ongezien Bin Jawad binnen te komen en een hinderlaag te leggen. Toen de rebellen op 6 maart Bin Jawad binnentrokken werden ze vanaf de daken onder vuur genomen door de troepen van Ghadaffi. Nadat de rebellen de kans kregen om zich op de snelweg ten oosten van Bin Jawad te hergroeperen lieten ze raketwerpers uit Ras Lanuf komen. Wat volgde was een duel met raketten tussen de troepen van Ghadaffi en de rebellen. Uiteindelijk moesten de rebellen zich terugtrekken naar Ras Lanuf nadat ze door luchtaanvallen waren geraakt.

A-Libyan-rebel-fighter-du-008

Raketwerper nabij Bin Jawad

Een direct gevolg van de slag om Bin Jawad was de tweede fase van de Slag om Ras Lanuf, waarbij de rebellen verder naar het oosten werden teruggedreven.

Voor verdere gevechtshandelingen rondom Bin Jawad, zie: Tweede Rebellenoffensief.

Rebellen: Ghadaffi:
500-1000 strijders 1500 soldaten
Verliezen:
60 gedood, 60 gewond ten minste 4 doden, 8 gewonden
700 vermist (niet bevestigd) 1 helicopter neergeschoten