FANDOM


820px-Ras Lanuf

Ras Lanuf

&nbsp

De Slag om Ras Lanuf was een slag die in twee fasen werd uitgevochten tussen rebellen en regeringstroepen loyaal aan dictator Muammar Ghadaffi. De eerste fase van de slag duurde van 4 tot 5 maart 2011, de tweede fase duurde van 6 tot 12 maart. Ondanks aanvankelijke sucessen moesten de rebellen Ras Lanuf op 12 maart prijsgeven aan de oprukkende troepen van Ghadaffi.

De eerste faseEdit

Op 4 maart wonnen de rebellen de 1ste slag om Brega en rukten naar het westen op. Ras Lanuf was hierna hun volgende doelwit. In hevige gevechten wisten de rebellen de stad binnen te dringen en de regeringstroepen te verjagen, waarna luchtafweer werd opgezet. De rebellen rukten de volgende dag op naar de stad Bin Jawad, verder naar het westen (zie: Slag om Bin Jawad), maar werden daar door regeringstroepen in een hinderlaag gelokt en moesten zich terugtrekken op Ras Lanuf.

De tweede faseEdit

Op 6 maart vielen regeringstroepen Ras Lanuf aan. Na drie dagen van bombardementen met artillerie, vanuit de lucht en vanuit zee vielen 150 soldaten van Ghadaffi met 3 tanks het centrum van Ras Lanuf aan. Tegelijk werden met vaartuigen 50 soldaten aan land gezet nabij de kusthotels, waar zware gevechten ontstonden tussen de regeringstroepen en rebellen. Op 11 maart trokken de rebellen zich na zware verliezen terug uit Ras Lanuf en hergroepeerden zich op de snelweg. Een nieuwe aanval van de rebllen werd afgeslagen, waarop de troepen van Ghadaffi op 12 maart oprukten richting Brega en Ras Lanuf stevig onder controle kregen.

Rebellen: Ghadaffi:
Saaiqa36 Bataljon, 1000 vrijwilligers 3000 soldaten
Verliezen:
146 gedood en vermist, 1500 gevangen (claim: Ghadaffi) 67 gedood, 8 gevangen
enkele technicals verwoest 2 straaljagers neer
Ras 1845873c

Raketwerper van de rebellen bij Ras Lanuf

Het gevolg van de Slag om Ras Lanuf was dat de weg naar het oosten voor het leger van Ghadaffi open lag. Weldra zou de 2e Slag om Brega volgen.